Tadej Peršič
Cesta 27. aprila 5, 1000 Ljubljana
040321041

Moje poznavanje računalništva

Podrobneje o mojem poznavanju računalništva

O mojem znanju na splošno

Sicer sem računalničar "samouk" (oz. bolje, sem bil, glej spodaj!), vendar pa lahko rečem, da imam dokaj obširno računalniško znanje (s tem mislim to, da kar detajlno poznam delovanje računalnika); zadnjih približno osem let sem se poglabljal v delovanje operacijskega sistema, torej delovanje procesov, delovanje datotečnega sistema, pohitritev računalnika in programov nasploh (tako Microsoftovih, kot tudi raznoraznih drugih), torej spreminjanje nastavitev, optimizacijo dela, avtomatizacijo ponavljajočih se opravil (z uporabo batch-procesiranja in skriptnih jezikov, npr. Vscript) itd. Večinoma sem uporabljal Windows 98 SE in Windows XP Pro, nekaj pa sem delal tudi v command-line verziji Linuxa imenovani Slackware/Zipslack.

O raznoraznih aktivnostih

Sodelujem tudi na kar nekaj spletnih forumih (skoraj izključno angleških), kjer sem še poglabljal svoje znanje. Dober sem tudi (in to delo me tudi zelo veseli) pri odpravljanju raznih težav (programskih in strojnih) in iskanju vzrokov zanje, tako da me iz tega razloga prijatelji pogosto kličejo na pomoč, ko imajo težave z računalnikom.

O obiskovanju tečajev

Poleti leta 2009 sem hodil tudi na enomesečni ECDL tečaj (7 modulov, od tega npr. en modul uporaba Worda, en Accessa, en Excela, en Powerpointa itd.) in na koncu zelo uspešno opravil izpit (4 od 7 modulov s 100%, ostale z več kot 95%).

O obiskovanju Informatike

Ta trenutek (2011) sem še vedno na nek način študent Informatike na TŠC Kranj - VSS (s tem mislim da imam status študenta) in čeprav sem že končal z 2-letnim študijem mi je ostal še en izpit (Programiranje) iz 1. letnika; sicer sem pa prepričan da bom kmalu diplomiral, če bo vse po sreči še pred koncem tega šolskega leta. Ker sem uradno študent sem torej (spet, "urdno") nezaposlen, ampak seveda opravljam raznorazna dela kot je npr. popravljanje računalnikov prijateljem (in prijateljem od prijateljev itd.), prevajanje večinoma z račinalništvom povezanih besedil iz slovenšćine v angleščino in podobno.

O znanju programiranja

Znam tudi nekaj malega programirati (predvsem kar se tiče spletnih jezikov: HTML, CSS, JavaScript, nekaj malega tudi PHP), imam pa tudi svoj blog in več spletnih strani (veljavnih po W3C standardih, ki sem jih sam zdizajniral/skodiral, torej ne s pomočjo kakšnih predlog oz. v programu FrontPage), kjer pišem o temah povezanih z računalništvom.


[ Nazaj na domačo stran ]